תולדות בית לוי אשכול
בית לוי אשכול, אשר שימש בעבר כמעון ראש הממשלה, נבנה בשנת 1933 עבור יוליוס ג’ייקובס, בכיר בפקידות ממשלת המנדט הבריטי, ומשפחתו. בקיץ 1946 נהרג ג’ייקובס בפיצוץ מלון המלך דוד ובית המגורים הושכר על ידי אלמנתו נחמה לדיירים שונים.
בשנת 1950 הושכר המבנה לממשלת ישראל והחל לשמש כמעון הרשמי של ראשי הממשלה. בבית התגוררו ראשי הממשלה דוד בן-גוריון, לוי אשכול וגולדה מאיר. בתקופת כהונתו של ראש הממשלה משה שרת, התגוררו בבית שר האוצר לוי אשכול, רעייתו אלישבע ובנותיהם.
דוד בן-גוריון שב להתגורר בבית עם חזרתו לכיסא ראש הממשלה ולאחר פרישתו מהתפקיד ומינויו של לוי אשכול לראש הממשלה השלישי, הוא שב להתגורר בבית עד לתום כהונתו, עם פטירתו ממחלת לב בשנת 1969.
ראש הממשלה גולדה מאיר הייתה הדיירת האחרונה במעון ההיסטורי ובתום כהונתה, הועתק בית ראש הממשלה לבית אגיון ברחוב בלפור הסמוך. בשנת 1977, קיבלה יד לוי אשכול בעלות על המבנה למען הנצחת זכרו, פועלו ומורשתו של לוי אשכול.
במשך השנים פעלה יד לוי אשכול, בראשותה של אלמנת ראש הממשלה מרים אשכול, לשיקום המבנה. בתוך כך, המבנה הוכרז כאתר לשימור בעל ערך אדריכלי והיסטורי. תהליכים אלו הגיעו לכדי מימוש ב-2016, במאמצים משותפים של יד לוי אשכול והחברה להגנת הטבע, ובסיוע משרד ירושלים ומורשת – פרויקט ציוני דרך לתמיכה באתרי מורשת לאומיים.
לוי אשכול היה ראש הממשלה השלישי של מדינת ישראל. בתפקידי המפתח שמילא, הטביע חותם המלווה את חיינו עד היום: מנהל מייסד של חברת המים הלאומית (1951-1937), מראשי משרד הביטחון ומנהלו הראשון בימי מלחמת העצמאות (1949-1947), ראש מחלקת ההתיישבות בסוכנות היהודית (1963-1948), שר האוצר (1963-1952), שר הביטחון (1967-1963) וראש הממשלה (1969-1963). בתפקידיו אלו ניצח על פיתוח תשתיות המים של ישראל, הקמתם של מאות יישובים, הקמתו של צה”ל, ביסוס התעשייה והכלכלה, הידוק הקשרים עם ארצות הברית, הכנת והובלת המדינה לניצחון מלחמת ששת הימים ועוד.
מבנה בית לוי אשכול תוכנן ב-1932 על ידי האדריכל בנימין חייקין.
בספרו של האדריכל דוד קרויאנקר אודות מבנים היסטוריים בירושלים, תואר הבית כך: “בית דו קומתי מבטון ומטיח… ועוצב בשני סגנונות שונים. החזית המזרחית הפונה לגינה נבנתה בסגנון קלאסי ים-תיכוני שהמאפיין הבולט שלה הוא מרפסת מקורה עשויה קשתות רחבות. החזית הדרומית, נבנתה בסגנון מודרני וישר זווית”.
הבית בצורתו המקורית, כבית מגורים פרטי, כלל שישה חדרי שינה, חדר אורחים וחדר אוכל. דלת הכניסה המקורית, המצויה בבית עד היום, עוצבה בסגנון אר-דקו. עם שינוי ייעודו של המבנה למעון ראש הממשלה, נערכו בו שיפוצים, ביניהם בניית מקלט תת קרקעי והוספת שני ביתני שמירה כחלק מהחומה שסבבה את הבית והחצר.
בשנות התשעים שופץ הבית לראשונה תוך שיקום המבנה, בין השאר הורחבה הקומה השנייה ותוכננה בניית קומה שלישית.
בשנים 2016-2015 שופץ ושוקם הבית כמרכז מבקרים, תוך שימת דגש על שימור המבנה ומאפייניו התכנוניים ועיצוב מרכז המבקרים ברוח תקופת חייו של אשכול. מאז פתוח בית אשכול לציבור ומשמש כמרכז להנצחת זכרו, פועלו ומורשתו של לוי אשכול, ראש הממשלה השלישי של מדינת ישראל.